Further Valley

Design images below for a new, 1800 sf getaway spot, back up in the hills of Mosier. Our clients, who live in Portland, fell in love with this location and come out to the Gorge every chance they get no matter the weather. To get out, decompress, and play. The new structure, or escape pod, as we have been calling it, takes advantage of excavation work previously done by the former owner. With a compact building footprint, we like to think of our escape pod, landing here, versus being built here. Minimally impacting the earth and sitting quietly in the trees. A small entry bridge connects the building to the drive area approach, strengthening this idea. With modern simplicity, the building casually twists and connects dots in its massing between levels, as it goes up. The central stair tower, slender in form at the uppermost level, helps define the main entry below.

The lower level, consisting of bedrooms, media area, and laundry provides the plinth for the structure. Exterior outdoor space expands out from this level, connecting with the outdoors. The middle, main entry, living level connects boldly to the outdoors with wrap around exterior deck that one catches a glimpse of on the entry procession. The interior, clad completely in white fir, offers a calming interior to enjoy the surround environment. The upper most level, the owners own private suite, is the getaway from the getaway. With room for future expansion within the presenting, sculptural roof forms, the residence is forward thinking for when things to expand a bit.

Tentative soft construction starts, fall 2022